Vesti

Članak sa E-kapije:

Posao srpskim firmama nude Francuzi, Nemci, Danci...

    

investicije 241013U vreme opšte besparice i besposlice, nelikvidnosti firmi, nemogućnosti naplate potraživanja i svih drugih problema koje su omča oko vrata srpskoj privredi, šansu našim preduzećima nude – stranci.

Naime, desetine evropskih kompanija spremne su da započne poslovnu saradnju sa srpskim preduzetnicima i pozivaju ih da im se kao partneri pridruže u biznisu u građevini, metalnoj industriji, poljoprivredno-prehrambenoj proizvodnji, IT sektoru... Nemci, Bugari, Grci, Danci i mnogi drugi, obraćaju se, s ponudama za saradnju, našim malim i srednjim preduzećima preko Evropske mreže preduzetništva u Srbiji, na čijem se sajtu može videti koje su strane kompanije zainteresovane za posao u Srbiji.

Francuski poizvođač jela od krompira je u potrazi za partnerom iz oblasti industrije hrane, koji je zainteresovan za pravljenje obroka za Evropsko tržište koji sadrže krompir. Kompanija nudi podugovaranje i distribuciju.

Tako, recimo, kompanija iz Bugarske specijalizovana za proizvodnju metalne ambalaže za hranu, hemijsku i automobilsku industriju, uključujući EOE (lako otvaranje i zatvaranje) i ambalažu za aerosole za domaćinstva, za proizvode za ličnu negu, kao i za osveživače vazduha, nudi podizvođačke aktivnosti potencijalnim partnerima.

Kompanija iz Nemačke koja posluje u sektoru građevinarstva, specijalizovana za proizvodnju blokova koji se koriste u izgradnji stambenih objekata, zainteresovana je da kupi kompaniju, ili njen deo, pod uslovom da ima sličan proizvodni program.

Grčka kompanija, lider u proizvodnji aluminijumskih profila, zainteresovana je za distributere, agente ili veleprodaju u drugim zemljama. Mađarska kompanija specijalizovana za proizvodnju odeće traži partnere iz Evrope da bi uspostavili poslovnu saradnju s preduzećima iz Evrope. Kompanija nudi podugovaračke aktivnosti za partnere koji mogu obezbediti potreban materijal i dizajn. Zainteresovana je za uzajamnu proizvodnju. Zainteresovani za saradnju s tom kompanijom mogu se javiti Nacionalnoj agenciji za regionalni razvoj, na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Među potencijalnim evropskim partnerima je i turska kompanija, osnovana 1991. godine u Manisi, a proizvodi poljoprivredne mašine kao što su kultivatori, sprejači đubriva, teški plugovi, tanjirače... Kompanija traži distributere za svoje proizvode koji bi se distribuirali u Evropi.

Mađarska firma aktivna u širokom spektru proizvodnje vaga je u potrazi za trgovinskim i posredničkim uslugama, a kompanija, takođe iz te susedne zemlje, koja se bavi upravljanjem nekretninama, traži partnere zainteresovane za kupovinu ili zakup zemljišta u Mađarskoj. Firma je u potrazi za partnerima u EU, Srbiji, Ukrajini, Rusiji i SAD.

Još jedna mađarska kompanija aktivna u proizvodnji elektronskih proizvoda i trgovini njima nudi usluge trgovinskog posredovanja i kooperantske aktivnosti, a albanska kompanija koja proizvodi biljni čaj u vrećicama traži distributere svojih proizvoda.

Među evropskim firmama čiji su oglasi najsvežiji su grčka ICT kompanija, koja planira da prijavi četiri H-2020 projekta, "klaud kompanija" iz Danske, nemačka Bavarian University Hospital....

Evropska mreža preduzetništva

Evropsku mrežu preduzetništva osnovala je 2008. godine Evropska komisija da bi se efikasno i efektivno iskoristio potencijal malih i srednjih preduzeća na jedinstvenom evropskom tržištu. Reč je o najvećoj evropskoj mreži za poslovnu podršku, a Nacionalna agencija za regionalni razvoj koordinira Mrežom u Srbiji i, zajedno s partnerima, učestvuje u realizaciji tih aktivnosti u okviru Programa za konkurentnost i inovacije EU (CIP).

Prvi korak u traženju evropskih partnera za naša mala i srednja preduzeća je da se obrate Evropskoj preduzetničkoj mreži Srbije pri Univerzitetu u Novom Sadu, a osnovne informacije mogu se naći i na njenom sajtu www.een-srbija.rs. Sledi popunjavanje formulara pa traženje partnera, a Mreža u Srbiji nudi pomoć u tom delu posla.

 

 

Najave događaja