Aktivnosti

Ruma, 31. maj 2019. godine - Skupština UPV

UNIJA POSLODAVACA VOJVODINE DOBILA NOVOG PREDSEDNIKA

 

Picture 240 resizeNa Skupštini Unije poslodavaca Vojvodine, održanoj u Rumi 31. maja, privrednici su izabrali novog predsednika za mandatni period 2019 – 2023. Dosadašnji predsednik Stanko Krstin je nakon osmogodišnjeg vođenja Unije ’’predao štafetu’’ mladom privredniku iz Rume – Vladimiru Laloševiću.


U svom prvom govoru kao predsednik Unije poslodavaca Vojvodine istakao je nastavak zacrtanog pravca „Pošten rad se isplati“ kao i sledeće pravce na koje će se fokusirati u svom radu:
- digitalna transformacija
- sprečavanje odlaska mladih iz zemlje i njihovo aktivnije učešće u radu UPV
- unapređenje ženskog preduzetništva
- povećanje učešća osoba sa invaliditetom u biznisu
- obrazovanje mladih za potrebe privrede


Skupštini je prisustvovalo 50 privrednika – članova Skupštine, a pored njih i brojni privrednici kao gosti... Pored novog predsednika, izabrani su i potpredsednici Unije poslodavaca Vojvodine. Novi – stari potpredsednik za Banat je Goran Nešić, predsednik Upravnog odbora Unije poslodavaca u Zrenjaninu, (kompanija ’’DigiNet’’ Zrenjanin), koji je i u prethodnom mandatu uspešno obavljao ovu funkciju. Novi potpredsednik za Srem je Danilo Ljevnaić, vlasnik i direktor kompanije ’’Bradva’’ iz Sremske Mitrovice i jedan od osnivača Unije poslodavaca Vojvodine. Imenovani su pojedini novi članovi Skupštine, Upravnog i Nadzornog odbora.


Na sednici su uručena priznanja prvom predsedniku UPV Tomislavu Bošnjaku, dosadašnjem predsedniku Stanku Krstinu, računovodstvenoj agenciji ’’Trgoservis’’ Novi Sad i stručnoj službi UPV – Miljani Stojšić Stojanovskoj i Branislavi Đukić.


Pored privrednika, sednici su prisustvovali i brojni gosti. Članove Skupštine je pozdravio i poželeo sreću u radu novom predsedniku gospodin Ivan Đoković, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam. Ispred Unije poslodavaca Srbije prisustvovali su predsednik Miloš Nenezić, počasni predsednik Nebojša Atanacković i direktor Srđan Drobnjaković. Svojim prisustvom svečanu sednicu uveličali su i socijalni partneri Unije – Goran Milić, predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, Milojica Živković, predsednik Pokrajinskog odbora UGS Nezavisnost, Milina Tušjak, sekretarka Pokrajinskog Socijalno-ekonomskog saveta, Drago Tešić – predsednik Saveza samostalnih sindikata opštine Ruma i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj – Bojana Vukosavljević i Dejan Tonić.


Uz zahvalnost našem prethodnom predsedniku Stanku Krstinu i dobrodošlicu novom predsedniku Vladimiru Laloševiću – nastavljamo dalje naš rad i zalaganje za unapređenje privrednog ambijenta u Vojvodini i Srbiji!

 

 

Započet projekat SENVIBE

PROJEKAT SENVIBE ZA STRATEŠKA UNAPREĐENjA U OBLASTI BUKE I VIBRACIJA

 

naslovnaU Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu, 20. i 21. novembra 2018. godine održan je inicijalni sastanak Erazmus+ projekta SENVIBE (Strengthening Educational Capacities by Building Competences and Cooperation in the Feld of Noise and Vibration Engineering), u čijem fokusu je unapređenje kapaciteta u oblasti buke i vibracija. U projektu učestvuje 11 partnerskih institucija iz zemlje i inostranstva, a koordinator projekta je Univerzitet u Novom Sadu.

U osnovi projekat SENVIBE su strateška unapređenja i investicije u oblasti buke i vibracija. Projekat je motivisan Poglavljem 27 pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, koje je posvećeno temama u oblasti životne sredine, u kojoj su potrebna strateška ulaganja, unapređenja i investicije. Ovim projektom je prvi put u Srbiji planirano uvođenje novog master programa iz vibro-akustike, a predviđena je i modernizacija studijskih programa za školovanje budućih inženjera različitih struka, kao i uvođenje kurseva za celoživotno učenje u oblasti buke i vibracija. Pored toga, planirano je da Univerzitet u Novom Sadu prvi put u svojoj istoriji dobije moderne laboratorije iz oblasti buke i vibracija vredne 140.000 evra.

Moderator inicijalnog sastanka projekta, održanog u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu, bila je prof. dr Ivana Kovačić, rukovodilac projekta SENVIBE. U uvodnom delu skupa, prisutne je u ime Univerziteta u Novom Sadu pozdravio rektor prof. dr Dejan Jakšić. Učesnike skupa takođe je pozdravila Marina Furtula, direktor Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije. Sastanku je takođe prisustvovao prorektor za nauku prof. dr Stevan Stankovski, kao i predstavnici partnerskih institucija u projektu.

Projekat SENVIBE se realizuje u okviru Erazmus+ akcije za unapređenje kapaciteta visokoškolskog obrazovanja i jedan je od četiri nova Erazmus+ projekta u kojima Univerzitet u Novom Sadu ima ulogu koordinatora, pored još osam novih projekata u kojima će učestvovati kao partner u realizaciji. Reč je ukupno 12 novih projekata koji su odobreni Univerzitetu u Novom Sadu na osnovu objavljenih rezultata Erazmus+ konkursa za projekte izgradnje kapaciteta u visokom obrazovanju i strateških partnerstava za 2018. godinu.

 

O projekatu SENVIBE

 

senvibe logo resizeProjekat Strengthening Educational Capacities by Building Competences and Cooperation in the Feld of Noise and Vibration Engineering – SENVIBE je motivisan Poglavljem 27 iz pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, koje je posvećeno životnoj sredini i sadrži alarmantnu ocenu da „u oblasti buke nije napravljen nikakav napredak, te su potrebna strateška ulaganja, unapređenja i investicije“. Upravo su strateška unapređenja i investicije u oblasti buke i vibracija ono što predstavlja srž projekta SENVIBE, koji u svom konzorcijumu okuplja 11 partnerskih institucija. Konzorcijum, pored Univerziteta u Novom Sadu, uključuje još tri univerziteta iz Srbije: Univerzitet u Nišu, Univerzitet iz Kragujevcu i Univerzitet Edukons, kao i dva univerziteta iz inostranstva, iz Velike Britanije i Švedske. U konzorcijumu su i neakademski partneri: Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, Unija poslodavaca Vojvodine i Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Novi Sad. Pridruženi partneri su Privredna komora Srbije i Društvo mladih akustičara.

Projekat će trajati naredne tri godine, a podizanje kapaciteta iz oblasti buke i vibracija se očekuje kroz:

modernizaciju i uvođenje novih modula i predmeta iz ove oblasti na studijama mašinstva, građevinarstva, saobraćaja, elektrotehnike, inženjerstva zaštite životne sredine i zaštite na radu u cilju bolje edukacije inženjera ovih struka po pitanju buke i vibracija u životnoj i radnoj sredini;
novi master program iz vibro-akustike, koji se po prvi put uvodi u Srbiji;
kurseve za celoživotno učenje iz oblasti buke i vibracija, koji će se sprovoditi u celoj zemlji za zainteresovane subjekte;
jedinstvenu jedinicu (No&Vib Hub), koja će omogućiti saradnju između akademskih i neakademskih institucija u ovoj oblasti po pitanju organizacije prakse za studente i njihov rad na relevantnim praktičnim problemima, kao i za podizanje svesti šire zajednice po pitanju buke i vibracija u životnoj i radnoj sredini.
Koordinator projekta je Univerzitet u Novom Sadu, a rukovodilac projekta prof. dr Ivana Kovačić sa Fakulteta tehničkih nauka. Ovim projektom je predviđeno da Univerzitet u Novom Sadu po prvi put u svojoj istoriji dobije moderne laboratorije iz oblasti buke i vibracija vredne 140.000 evra.

 

Preuzeto sa www.uns.ac.rs 

 

 

Bačka Palanka, 29.mart 2018. godine

OSNOVANA UNIJA POSLODAVACA BAČKE PALANKE

 

Slika za sajt- smallDana 29.03.2018. godine u velikoj sali opštine Bačka Palanka na inicijativu Opšteg udruženja preduzetnika i Poslovnog kluba osnovana je Unija poslodavaca Bačke Palanke. Cilj osnivanja Unije je okupljanje svih privrednih subjekata radi jačeg uticaja privrede na kreiranje poslovnog ambijenta, unapređenje privrednog razvoja, razvoj socijalnog dijaloga a time i podizanja standarda građana opštine Bačka Palanka.

Unija je osnovana kroz projekat ''JEDINSTVENA PRIVREDA – USLOV ZA NAPREDAK'' koji je finansijski podržao Pokrajinski sekretarijat za za regionalni razvoj, međuregionalni razvoj i lokalnu samoupravu.

Skupštini su prisustvovali brojni gosti: predsednik Skupštine opštine Bačka Palanka Mita Lačanski, počasni predsednik Tarketa i predsednik Global Sida Nikola Pavičić, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Vojvodine Stanko Krstin, predsednik SSS Vojvodine Goran Milić, predstavnik pokrajinskog odbora ujedinjenog granskog sindikata Nezavisnost Momčilo Nenadović i drugi.

Na Skupštini su usvojene sve bitne odluke za funkcionisanje ove organizacije i izabrano je rukovodstvo.

Za Predsednika Unije u prvom mandatu izabran je MILENKO DAMJANIĆ- vlasnik DOO ''DUNAVPREVOZ''.

Potpredsednica će biti NADA SANČANIN- direktor ''SEBASTIJAN LIMARIJA'' A.D. Ostali članovi Upravnog odbora su:

1. VESKOVIĆ VESELIN -''TARKET'' DOO
2. KNEŽEVIĆ ZORAN – ''DIV TREJDS'' DOO
3. BOŽIDAR NINKOVIĆ – Trgovinsko Ugostiteljska Radnja ''BOLE SEKTOR''
4. DEJAN RAMIĆ – ''BRANKOLUKS'' DOO
5. ČEDO PRAŠKA – ''NEKTAR'' DOO
6. KOMAD RADENKO – ''MAJEVICA HOLDING'' AD
7. PETROVIĆ SVETISLAV – ''FRUKTUS'' DOO

Kao počasni članovi u Upravni odbor su izabrani g-din Nikola Pavičić i g-din Slobodan Radun.

Za predsednika Skupštine izabran je: ALEKSANDAR BORKOVIĆ, vlasnik radio ''IMPULS'' i sekretar Poslovnog kluba.

Potpredsednica Skupštine biće: JOVANA JAKOVLjEV izvršni direktor firme ''NOPAL LUKS'' DOO.

U Nadzorni odbor su izabrana tri člana

1. VOJISLAV ĆOSIĆ – ''ĆOSIĆ'' DOO
2. MILENA LUKIĆ Knjigovodstvena agencija ''ENA-LENA S''
3. DANICA MILOŠEVIĆ ''HAPPY BAGS'' Despotovo

Na Skupštini su svečano potpisane i pristupnice Poslovnog kluba i Opšteg udruženja preduzetnika Uniji poslodavaca Bačke Palanke kao kolektivnih članova.

Uspostavljena saradnja


Potpisan Sporazum o saradnji između

Privredne komore Vojvodine i Unije poslodavaca Vojvodine

 

Vučurević KrstinPrivredna komora Vojvodine (PKV) i Unija poslodavaca Vojvodine (UPV) potpisale su u ponedeljak, 24. aprila 2017. godine u PKV Sporazum o saradnji čiji je cilj razvijanje međusobne saradnje i unapređenje odnosa radi efikasnijeg ostvarivanja zajedničkih ciljeva – zaštite i unapređenja poslovanja privrednih subjekata, unapređenja privrednog ambijenta i podsticanja ukupnog privrednog razvoja u Vojvodini i Srbiji.
Svečanom potpisivanju Sporazuma prisustvovao je i potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević koji je pružio punu podršku Pokrajinske vlade saradnji PKV i UPV i naglasio da je trajno opredeljenje Pokrajinske vlade da bude pouzdan partner sa svima koji mogu i žele da doprinesu ubrzanom privrednom razvoju.


„U Srbiji, a sledstveno tome i u Vojvodini, danas nema važnijeg zadatka od intenzivnog ekonomskog razvoja. On je, zahvaljujući dobro osmišljenoj i energično vođenoj ekonomskoj politici Vlade Srbije, ali i sinhronizovanom delovanju svih drugih nivoa vlasti, uključujući i Pokrajinsku vladu, praktično već pokrenut“, rekao je Milićević. i dodao da se takva tendencija mora očuvati, te da svaka saradnja i povezivanje kojim se podstiče ukupan privredni razvoj, zaštita i unapređenje privrednih subjekata i unapređenje privrednog ambijenta, može da donese samo korist privredi.


Predsednik PKV Boško Vučurević naglasio je da PKV u UPV ima pouzdanog partnera. „Svima nam je cilj i zadatak da svojim radom i zalaganjem pospešimo razvoj svih privrednih grana, odnosno poslovanje svih naših privrednih subjekata kako bi se oni proširili na tržištu i otvarali sve veći broj radnih mesta. Isto tako, jedan od naših zadataka jeste i povezivanje privrednih subjekata sa teritorije AP Vojvodine sa stranim partnerima, sa onim poslovnim partnerima iz Evrope i sveta koji su spremni da posluju i na našem tržištu, zajedno sa našim privrednicima. Ovaj Sporazum o saradnji sa UPV svakako je jedan od važnih koraka ka ostvarivanju tog cilja“, rekao je predsednik Vučurević.
Da obe institucije, PKV i UPV imaju isti cilj, naglasio je i predsednik UPV Stanko Krstin. „Potpisivanje Sporazuma proizašlo je iz zajedničke namere da se unapredi rad obe institucije – u pravcu razvoja PKV kao servisa za celu privredu i razvoja UPV kao istinskog sindikata članova – poslodavaca. Međusobna saradnja i podrška između ove dve naše institucije od velikog je značaja prvenstveno za privrednike, ali i za celu zajednicu“, dodao je Krstin.

                                                                                                             

Svečano potpisivanje Sporazuma PKV UPV   Sporazum o saradnji PKV UPV
                                                                                                                                                                                                                                      

     

Novi Sad, 24. april 2017.

Izborna Skupština za III mandat 2017-2021

 


DSC 0114U Privrednoj komori Vojvodine okupio se veliki broj članova UPV radi održavanja izborne Skupštine za treći mandatni period. Izabrani su novi organi upravljanja - Skupština, Upravni i Nadzorni odbor i imenovan je potpredsednik UPV za Bačku. Za predsednika Skupštine izabran je Dušan Abadžin, predsednik Unije poslodavaca Rume, vlasnik i direktor ''Sigma-AZ'' Ruma. Za potpredsednicu Skupštine izabrana je dr Gordana Radović, direktorka ''Dnevnik Poljoprivrednik'' ad Novi Sad.

 

Potpredsednik UPV za Bačku u novom mandatu biće dosadašnji potpredsednik Slavko Novaković, predsednik Udruženja zanatlija Novog Sada.

 

Skupština broji 60 članova. Zastupljene su firme i udruženja sa teritorije cele Vojvodine.

 

Usvojeni su izveštaji o radu za prošlu godinu, a predsednik UPV podneo je i izveštaj o prethodnom mandatnom periodu 2013-2016. Doneti su planovi za 2017-tu godinu. Idemo dalje...

 

 

DSC 0131   DSC 0110

 

Najave događaja