Aktivnosti

ZAKLJUČCI 3. SEDNICE UPRAVNOG ODBORA UNIJE POSLODAVACA VOJVODINE

INSISTIRATI NA SPROVOĐENJU REFORMI

 

IMG 0443-smallTreća sednica u novom sazivu Upravnog odbora Unije poslodavaca Vojvodine održana je 29. januara 2014. godine, u kompaniji ’’Hipol’’ u Odžacima. Domaćin je bio član Upravnog odbora, generalni direktor ’’Hipol’’-a Pavel Petrović.
Na sednici su promovisane nove lokalne kancelarije Unije poslodavaca, koje su u decembru osnovane u Odžacima i Baču. Predsednici novoosnovanih udruženja su, u skladu sa Statutom Unije poslodavaca Vojvodine, automatski postali članovi Upravnog odbora UPV.
Predsednica Unije poslodavaca Odžaka – Ljiljana Sekulić izrazila je svoje zadovoljstvo uspešnom realizacijom svih aktivnosti na formiranju lokalne kancelarije i istakla da će se ubuduće maksimalno angažovati na omasovljavanju organizacije i iniciranju formiranja Socijalno-ekonomskog saveta opštine Odžaci. Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike izdalo je rešenje o upisu Unije poslodavaca Odžaka u Registar udruženja poslodavaca 21. januara, pri čemu je Unija poslodavaca Odžaka upisana u Registar pod rednim brojem 72.
Predsednik Unije poslodavaca Bača – Vjekoslav Jakić istakao je da svojim angažovanjem kroz Uniju poslodavaca želi da pomogne razvoj opštine Bač i da će svim svojim kontaktima i znanjem nastojati da pomogne poslodavačkom organizovanju u svojoj opštini. Unija poslodavaca Bača upisana je u Registar udruženja poslodavaca pri Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, pod rednim brojem 39.
Stručna služba podnela je izveštaje o aktivnostima za 2013. godinu, finansijski izveštaj, izveštaje o potpisanim sporazumima o saradnji sa Agencijom za ravnomerni regionalni razvoj i agencijom za konsalting ’’Burgena’’ Novi Banovci. Doneta je Odluka o visini i načinu plaćanja članarine za 2014. godinu.

Na osnovu zahteva kompanije ''ŠTIT SG'' Novi Sad doneta je odluka o formiranju SEKTORA ZA PRIVATNU BEZBEDNOST u okviru Unije poslodavaca Vojvodine, kako bi se ostvarila veća zaštita interesa kompanija okupljenih u ovom sektoru i inicirala ubrzana primena Zakona o privatnom obezbeđenju.
Upravni odbor Unije poslodavaca Vojvodine smatra da se ne sme dozvoliti odustajanje od preko potrebnih reformi u privredi – finansijskog sistema, monetarne politike, javne potrošnje... Sve reforme počinju reformisanjem finansijskog sistema. Da bi se to realizovalo, mora se pre svega uvesti jednovalutni sistem – nerealna valuta mora se ukinuti. U Srbiji je sada dvovalutni sistem. Kurs dinara je nerealan i onemogućava izvoz. Srbija na raspolaganju ima bescarinsko tržište od preko 200 miliona stanovnika, ali naša privreda ne može da koristi njegove pogodnosti upravo zbog nerealnog kursa! Kamatne stope su najviše u regionu, one uništavaju razvoj biznisa. O nerešenom problemu likvidnosti u privredi se više i ne priča. Neophodno je smanjiti poreska opterećenja privrede i smanjiti javnu potrošnju.
Unija poslodavaca Vojvodine postaviće zahtev da se nakon izbora u roku od 100 dana donese socijalni sporazum i krene u sprovođenje reformi. Reforme su bolne, teške, nepopularne, donose negativne političke poene. Ali Srbiji su neophodne!

IMG 0446-small  IMG 0452-small

 

 

Najave događaja