Aktivnosti

Izjava predsednika UPV za ''Dnevnik''

Neka bude pravna država


Stanko picture-resizeSmanjenje birokratije i nameta koje plaćaju državi te uspostavljanje reda na tržištu i pravne države – to bi ukratko bili prioriteti koje su privrednici, u razgovoru za „Dnevnik” postavili pred buduću vladu.
Nakon što bude formirana, vlada će se naći pred maltene nerešivim problemima: dok državni budžet grca u manjkovima i dugovima, oni koji bi trebalo da ga pune – preduzeća – dave se u nelikvidnosti, kasnim rokovima plaćanja i poreskim i neporeskim obavezama koje sve teže ispunjavaju. Jasno je da su ti ciljevi suprostavljeni jer, ukoliko bi pokušala da rastereti privredu, država bi ostala s „rupom” u budžetu. U suprotnom, ako bi zbog buyeta pokušala da poveća poreze, privreda bi dodatno potonula.
Odgovarajući na pitanje našeg lista koji je prvi potez buduće vlade koji bi ga uverio da ona ima dobre namere prema privredi, predsednik Unije poslodavaca Vojvodine Stanko Krstin kaže da je to – reforma čitavog privrednog sistema.
– To podrazumeva nekoliko stvari: pre svega smanjivanje birokratije i deregulaciju privrede, zatim niža fiskalna i parafiskalna opterećenja i na kraju izgradnju pravne države – objašnjava Krstin.
On navodi da birokratiju i administraciju treba smanjiti da bi privreda „počela da diše”, kao i da su fiskalni nameti i, još više, parafiskalni – preveliki teret za privrednike.
– I ne samo to, već čitav sistem poreskih i vanporeskih opterećenja mora da bude postavljen neuporedivo transparentnije nego što je sada. To znači da privreda treba da plaća nekoliko poreza i taksi u jasno utvrđenom iznosu, a ne više od 300 kao što je sada slučaj, gde praktično nemamo uvid u to šta sve i zašto plaćamo – upozorava naš sagovornik.
On dodaje da je od ključne važnosti i uspostavljanje pravne države koja, kaže, kod nas praktično ne postoji.
– Dakle, ako preduzeće nekome proda robu a kupac mu je ne plati, bilo bi normalno da sud u razumnom roku donese presudu – napominje Krstin, i dodaje da se to se kod nas ne dešava već neplatiše, dok sudovi ne presude, odavno ugase firmu i otvore novu.
– Ovo nije pravna država već raj za lopove – ukazuje Krstin.
Predsednik Privredne komore malih i srednjih preduzeća i preduzetnika Milan Knežević od buduće vlade očekuje da se „ne ogluši o zahteve privrednika o načinu na koji treba rešavati probleme ekonomije u Srbiji”. On kaže da najpre mora da se uspostavi jednakopravnost na tržištu, odnosno da svi plaćaju porez i da svi rade pod istim uslovima. Zatim, kao i Krstin, navodi nužnost rasterećenja rada od izuzetno visokih poreza i doprinosa, te parafiskalnih nameta.
– Dalje, treba usvojiti zakone o radu, o stečaju i o privatizaciji i još neke reformske zakone – ukazuje Knežević.
On dodaje da buduća vlada treba da definiše prioritete kojima će se baviti, postavi jasne rokove, odredi izvršioce tih prioriteta i uspostavi monitoring.
– Kod nas javnu administraciju zapravo niko kontroliše i ona nema apsolutno nikakvu odgovornost za ono što radi – ukazuje Knežević.

 

 

Najave događaja