Aktivnosti

Sastanak UPV-FVG

USPOSTAVLJENA SARADNJA UNIJE POSLODAVACA VOJVODINE SA PREDSTAVNICIMA ITALIJANSKE REGIJE FRIULI-VENECIJA-ĐULIJA

 

IMG 0851resDana  29. maja u kancelarijama INFORMESTA u Novom Sadu  je upriličen sastanak predstavnika Autonomne Regije Friuli Venecije Đulije i rukovodstva Unije poslodavaca Vojvodine o mogućnostima uspostavljanja privredne saradnje dve regije.

Sastanku su prisustvovali g-din  Alessandro Perelli iz Odelenja za međunarodnu saradnju Vlade FVG, g-đica Marica Garzon iz Informest-a,  Agencije vlade FVG za internacionalizaciju ekonomske saradnje, g-đa  Zorka Glušica  iz Agencije za regionalni razvoj Vojvodine, gđa Ružica Jankahidac iz Kancelarija Regije FVG Novi Sad, kao i predsednik i direktorka UPV - Stanko Krstin i Miljana Stojšić Stojanovska.

Gosti iz Italije su upoznati sa aktivnostima i značajem Unije poslodavaca Vojvodine za razvoj AP Vojvodine, postojanjem Projektnog tima i trenutnim fokusom udruženja na oblast zelene ekonomije. Gdin Perelli  je predstavio aktivnosti na dosadašnjoj saradnji dve autonomne regije.

Autonomna Regija Friuli Venecija Đulija je odavno uspostavila snažnu saradnju sa Autonomnom Pokrajinom Vojvodinom, u okviru Memoranduma o razumevanju potpisanog 2007. i obnovljenog u martu 2012. godine.

Novi Memorandum o razumevanju promoviše široki okvir instituconalne saradnje u cilju jačanja postojećeg partnerstva za lokalni razvoj sa posebnim osvrtom na industrijski i komercijalni sektor, infrastrukturu i turizam, kulturu, naučna istraživanja i inovacije, zaštitu životne sredine, obrazovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, dajući uz to poseban značaj razvoju malih i srednjih preduzeća.

S obzirom da se trenutno završava zajednički projekat “EUROSTART” koji je finansiran od strane Regije FVG i Pokrajinske vlade AP Vojvodine, utvrđeno je da je pravi momenat da se dogovore  dalje direktive i dalji načini saradnje.

Što se tiče učešća u Programu Horizont 2020, predstavnici Regije FVG su istakli da se u njihovoj regiji nalaze centri izuzetnosti, naučni centri, centar inovacija, tehnološki klaster….tj. da postoje svi uslovi za internacionalizaciju ekonomske saradnje dve regije. Namera im je da se još više pojačaju aktivnosti njihove agencije u Novom Sadu, tj. da se iz faze “setve” preusmere na fazu “žetve”.

Dogovoreno je uspostavljanje saradnje UPV sa regionalnim udruženjem poslodavaca kao i lokalnim udruženjem poslodavaca sa sedištem u Udinama, kao i da se dalja saradnja, povezivanje, predlaganje pravaca moguće saradnje i projekata u oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti i razvoja MSP, odvija preko Kancelarije Regije FVG u Novom Sadu.

 

 

Najave događaja