Aktivnosti

EEN i UPV

PREZENTACIJA HORIZON 2020 


image002U prostorjiama Poslovnog inkubatora u Novom Sadu, 05. juna predstavnici Evropske preduzetničke mreže u Srbiji održali su prezentaciju programa HORIZON 2020. Prezentacija je organizovana isključivo za članove Unije poslodavaca Vojvodine, predstavnike lokalnih organizacija (Ruma, Bač, Odžaci), Projektni tim UPV i saradnike. Predstavljen je program Horizont 2020 i njegove mogućnosti, a takođe i usluge Evropske mreže preduzetništva koje olakšavaju pristup ovom programu.
HORIZONT 2020 je novi program Evropske unije za istraživanje i inovacije, odnosi se na razdoblje 2014-2020, a predstavlja jednu od akcija razvoja i stvaranja novih radnih mesta. Horizont 2020 predstavlja veliko pojednostavljenje putem jedinstvenog skupa pravila, a objediniće sve trenutačne programe za finansiranje istraživanja i inovacija. Horizont 2020 je finansijski instrument koji implementira ,,Uniju inovacija'', jednu od ključnih inicijativa strategije ''Evropa 2020'' usmerenih prema razvoju globalne konkurentnosti Europske unije. Horizont će objediniti sve fondove koji se tiču istraživanja i inovacija, a trenutno su pruženi u sklopu Okvirnih programa za istraživanje i tehnički razvoj, aktivnostima povezanim s inovacijom Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije i Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIP).
Finansijski okvir programa za njegovu implementaciju za razdoblje od 2014. do 2020. godine, iznos 79,4 milijarde eura. Taj će se iznos podeliti na 4 dela programa:
•    ''vrhunska nauka'' (excellent science)
•    ''industrijsko vodstvo'' (industrial leadership)
•    ''društveni izazovi'' (societal challenges)
•    ''ne-nuklearne direktne akcije Zajedničkog istraživačkog centra (JRC)'' - (Non-nuclear direct actions of the Joint Research Centre (JRC))
Subjekti kojima je namenjen ovaj program su fakulteti, istraživački i naučni centri, predstavnici industrija te mala i srednja preduzeća. Njime se takođe nastoji podsticati ulaganje u privatni sektor, s naglaskom na unapređenje istraživanja i inovacija, te stvaranje novih vrednosti i ubrzanje razvoja tehnologija u inovativnim proizvodima, procesima i uslugama.
Posebna pažnja posvećena je INSTRUMENTU ZA MALA I SREDNJA PREDUZEĆA, kao direktnoj podršci inovativnim preduzećima, fazama apliciranja, evaluaciji…
EEN pruža kompletnu podršku kompanijama koje žele da učestvuju u ovom Programu, a sve usluge su besplatne.
Cilj ove prezentacije bio je formulisanje zajedničkih projekata u okviru HORIZON 2020 programa, kao i unapređenje saradnje nauke i privrede, kroz saradnju Univerziteta u Novom Sadu i Unije poslodavaca Vojvodine.

 

 

Najave događaja