Vesti

Vesti

ROK - 06. maj 2014. godine

Javni poziv Mentoring za 100 novoosnovanih i postojećih MSPP


logo-narr-sr-SRNacionalna agencija za regionalni razvoj objavljuje JAVNI POZIV MENTORING ZA 100 NOVOOSNOVANIH I POSTOJEĆIH MSPP.
Ovaj javni poziv za realizaciju mentoring programa sprovodi Nacionalna agencija za regionalni razvoj u saradnji sa akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama i centrima za razvoj MSPP u Subotici, Zrenjaninu, Novom Sadu, Rumi, Beogradu, Požarevcu, Kragujevcu, Kraljevu, Užicu, Novom Pazaru, Nišu, Leskovcu, Vranju, Zaječaru, Kruševcu i Lajkovcu.
Cilj projekta
Besplatna usluga mentoringa za odabranih 100 preduzetnika/privrednih društava u trajanju od 50 sati po klijentu, a do kraja novembra 2014. godine.
Šta je mentoring?
Mentoring je sveobuhvatan proces podrške preduzećima (privrednim društvima) i preduzetnicima koji se nalaze u presudnom trenutku za njihov dalji razvoj ili za opstanak uopšte. Proces mentoringa predstavlja određeni broj sati koji stručno lice-mentor provodi u direktnom kontaktu/radu sa vlasnikom radnje ili preduzeća. Rad mentora počinje od dijagnoze. Preduzeće i mentor zajedno proučavaju razloge trenutnih problema ili smetnje za dalji razvoj.
Na osnovu dijagnoze mentor i preduzetnik/preduzeće pripremaju plan/projekat razvoja. Tokom ovog procesa mentor radi kao pomoćnik, ali i kao koordinator i savetnik.
Nacionalna agencija za regionalni razvoj je standardizovala mentoring kao uslugu u okviru realizacije projekta „Institucionalizacija mentoringa kao usluge za MSPP“, finansiranog od strane Vlade Japana kroz Japansku agenciju za međunarodnu saradnju – JICA. Program mentoringa u 2014. godini sastavni je deo novog Projekta „Uspostavljanje i promocija mentoring usluge za MSPP u zemljama Zapadnog Balkana-Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori“, koji sprovodi NARR u saradnji sa Vladom Japana preko Japanske agencije za međunarodnu saradnju – JICA. Predmetni Projekat je prvi regionalnog karaktera koji finansira Vlada Japana i sprovodi se u periodu 2013.-2016. godine.
NARR sprovodi i nezavisnu evaluaciju korisnika mentoringa u prethodnim godinama realizacije, a koja je pokazala da zahvaljujući ovoj usluzi MSPP korisnici ostvaruju u proseku 10% povećanja prodaje, profita i broja zaposlenih.

 

Više o Konkursu, kao i konkursnu dokumentaciju možete pogledati OVDESaradnja sa Evropskom unijom

Fond revolving kredita - krediti za mala i srednja preduzeća i preduzetnike

 

NBS hlevo latEvropska unija, preko Evropske agencije za rekonstrukciju, odobrila je tokom 2001. i 2002. godine Republici Srbiji donaciju u iznosu od 15 miliona evra za finansiranje malih i srednjih preduzeća i preduzetnika. Donacija je za nepune dve godine u potpunosti realizovana, a redovnim otplatama glavnice i kamate formiran je Fond revolving kredita. Sredstva donacije i Fonda revolving kredita do kraja maja 2013. godine koristila su 744 mala i srednja preduzeća i preduzetnika, u ukupnom iznosu od 78,2 miliona evra.

Krajem 2005. godine, kao rezultat uspešne realizacije donacije, Evropska agencija za rekonstrukciju vlasništvo nad sredstvima Fonda revolving kredita prenela je na Republiku Srbiju, uz obavezu da se sredstva Fonda i dalje koriste pod istim uslovima i za iste namene do kraja 2015. godine.
Namena kredita:  

Sredstva su namenjena za nabavku opreme i postrojenja za proizvodnju robe i/ili pružanja usluga i izgradnju objekata za smeštaj proizvodnih kapaciteta, uz obavezu korisnika da najmanje 20% vrednosti projekta pokrije sopstvenim sredstvima i mogućnost da najviše 20% kredita iskoristi za obrtna sredstva.


Uslovi kreditiranja:
Iznos pojedinačnog kredita     od EUR 20.000 do EUR 200.000
Kamatna stopa     tromesečni EURLIBOR + 3,25%
Ročnost kredita     do pet godina
Period počeka kredita     do jedne godine

 

Krajnjim korisnicima sredstva se plasiraju preko sledećih posredničkih banaka:

    AIK BANKA (www.aikbanka.rs)
    ČAČANSKA BANKA (www. cacanskabanka.co.rs)
    ERSTE BANK (www.erstebank.rs)
    KBM BANKA (www.kbm.rs)
    KOMERCIJALNA BANKA (www.kombank.com)
    OTP BANKA SRBIJA (www.otpbanka.rs)
    RAIFFEISEN BANKA (www.raiffeisenbank.rs)
    UNICREDIT BANK SRBIJA (www.unicreditbank.rs)
    VTB BANKA (www.moskovskabanka.rs)

Detaljnije informacije u vezi sa ovom kreditnom linijom mogu se dobiti preko navedenih posredničkih banaka, kao i u Sektoru za međunarodnu saradnju Narodne banke Srbije – Odeljenje za revolving kredite Republike Srbije (tel.: 011/333-8324, 333-8326, 333-8342).

 

 

Novi Sad daje poslodavcima 200.000 dinara po novozaposlenom radniku

SUBVENCIJE ZA OTVARANjE NOVIH RADNIH MESTA


Grad Novi Sad raspisao je 28.02.2014. godine Javni poziv poslodavcima za dodelu subvencije za otvaranje novih radnih mesta na teritoriji Grada Novog Sada u 2014. godini. U okviru Akcionog plana zapošljavanja Grada Novog Sada za 2014. godinu, a radi povećanja broja zaposlenih na teritoriji Grada, predviđene su i subvencije za otvaranje novih radnih mesta.
Ta mera predstavlja državnu pomoć male vrednosti koja se odobrava poslodavcima iz privatnog sektora radi zapošljavanja nezaposlenih lica koja se vode na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja u Novom Sadu.
Subvencije za otvaranje novih radnih mesta odobravaju se poslodavcima u jednokratnom iznosu od 200.000,00 dinara, po zaposlenom licu.
Pravo na subvenciju za otvaranje novih radnih mesta može da ostvari poslodavac sa sedištem na teritoriji Grada, pod uslovom da zapošljava nezaposlena lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijala Novi Sad na novootvorenim radnim mestima, da podnese zahtev sa biznis planom, da nije smanjivao broj zaposlenih u poslednja tri meseca koja prethode mesecu u kome je podnet zahtev, da uredno izmiruje obaveze po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za zaposlene i da ispuni druge uslove u skladu sa Javnim pozivom.
Javni poziv je otvoren do utroška raspoloživih sredstava izdvojenih za ovu namenu. Dodatne informacije mogu se dobiti u Gradskoj upravi za privredu, Rumenačka 110a, ili putem telefona na brojeve 021/452-414, 66-14-085 i 66-24-282.

 

Tekst Javnog poziva

Zahtev za biznis planom

Izjava podnosioca o primljenoj pomoći

Kriterijumi i bodovi

Delatnosti koje se ne subvencionišu

 

Poziv na obuku

Unija poslodavaca Vojvodine i agencija ROAD Human Resources & Communications  pozivaju Vas na obuku
 
                                                                             TRENING ZA TRENERE
                                  „Kako preneti znanje i motivisati zaposlene da uče“
 
Program treninga za trenere obučiće Vas i/ili vaše zaposlene (instruktore, trenere, predavače) za prenos svojih specijalističkih znanja.
 
Trening se sastoji od 4 modula:
14.03.2014. prvi modul od 09.00h do 16.00h
21.03.2014. drugi modul od 09.00h do 16.00h
04.04.2014. treći modul od 09.00h do 16.00h
08.04.2014. četvrti modul od 09.00h do 16.00h
Svi moduli će biti realizovani u prostorijama Unije poslodavaca Vojvodine, Bulevar oslobođenja 81/II, Novi Sad (zgrada Dnevnik holdinga).
 
ROAD Human Resources & Communications je agencija koja ima širok spektar usluga u oblasti upravljanja ljudskim resursima i komunikacija. Obuku vodi Uglješa Atanacković - sertifikovani poslovni konsultant i trener za oblast menadžmenta ljudskih resursa od strane Nacionalne agencije za regionalni razvoj i sertifikovani Wingwave coach Besser- Siegmund Instituta iz Hamburga, koji poseduje višegodišnje radno iskustvo u izvođenju treninga, radionica i predavanja.
 
Kotizacija:
7.000,00 RSD za modul za članove Unije poslodavaca Vojvodine
9.900,00 RSD za modul za kompanije i pojedince koji nisu članovi UPV
Odobravamo 10% popusta na kompletnu avansnu uplatu svih modula. Pružamo mogućnost plaćanja u dve jednake mesečne rate. Cena uključuje rad trenera, mentorski rad između treninga, materijale za učesnike, sertifikat, osveženje i lagani ručak.
 
Prijave do ponedeljka, 10. marta!
 
Dodatne informacije:
- Branislava Đukić – Unija poslodavaca Vojvodine, tel/fax. 021/66-21-944, E-mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
- Uglješa Atanacković – ROAD Human Resources & Communications, tel/fax. 060/394-3286, E-mail. Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 
Poziv ‘’TRENING ZA TRENERE’’ možete preuzeti OVDE

 

 

Članak sa E-kapije:

Posao srpskim firmama nude Francuzi, Nemci, Danci...

    

investicije 241013U vreme opšte besparice i besposlice, nelikvidnosti firmi, nemogućnosti naplate potraživanja i svih drugih problema koje su omča oko vrata srpskoj privredi, šansu našim preduzećima nude – stranci.

Naime, desetine evropskih kompanija spremne su da započne poslovnu saradnju sa srpskim preduzetnicima i pozivaju ih da im se kao partneri pridruže u biznisu u građevini, metalnoj industriji, poljoprivredno-prehrambenoj proizvodnji, IT sektoru... Nemci, Bugari, Grci, Danci i mnogi drugi, obraćaju se, s ponudama za saradnju, našim malim i srednjim preduzećima preko Evropske mreže preduzetništva u Srbiji, na čijem se sajtu može videti koje su strane kompanije zainteresovane za posao u Srbiji.

Francuski poizvođač jela od krompira je u potrazi za partnerom iz oblasti industrije hrane, koji je zainteresovan za pravljenje obroka za Evropsko tržište koji sadrže krompir. Kompanija nudi podugovaranje i distribuciju.

Tako, recimo, kompanija iz Bugarske specijalizovana za proizvodnju metalne ambalaže za hranu, hemijsku i automobilsku industriju, uključujući EOE (lako otvaranje i zatvaranje) i ambalažu za aerosole za domaćinstva, za proizvode za ličnu negu, kao i za osveživače vazduha, nudi podizvođačke aktivnosti potencijalnim partnerima.

Kompanija iz Nemačke koja posluje u sektoru građevinarstva, specijalizovana za proizvodnju blokova koji se koriste u izgradnji stambenih objekata, zainteresovana je da kupi kompaniju, ili njen deo, pod uslovom da ima sličan proizvodni program.

Grčka kompanija, lider u proizvodnji aluminijumskih profila, zainteresovana je za distributere, agente ili veleprodaju u drugim zemljama. Mađarska kompanija specijalizovana za proizvodnju odeće traži partnere iz Evrope da bi uspostavili poslovnu saradnju s preduzećima iz Evrope. Kompanija nudi podugovaračke aktivnosti za partnere koji mogu obezbediti potreban materijal i dizajn. Zainteresovana je za uzajamnu proizvodnju. Zainteresovani za saradnju s tom kompanijom mogu se javiti Nacionalnoj agenciji za regionalni razvoj, na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Među potencijalnim evropskim partnerima je i turska kompanija, osnovana 1991. godine u Manisi, a proizvodi poljoprivredne mašine kao što su kultivatori, sprejači đubriva, teški plugovi, tanjirače... Kompanija traži distributere za svoje proizvode koji bi se distribuirali u Evropi.

Mađarska firma aktivna u širokom spektru proizvodnje vaga je u potrazi za trgovinskim i posredničkim uslugama, a kompanija, takođe iz te susedne zemlje, koja se bavi upravljanjem nekretninama, traži partnere zainteresovane za kupovinu ili zakup zemljišta u Mađarskoj. Firma je u potrazi za partnerima u EU, Srbiji, Ukrajini, Rusiji i SAD.

Još jedna mađarska kompanija aktivna u proizvodnji elektronskih proizvoda i trgovini njima nudi usluge trgovinskog posredovanja i kooperantske aktivnosti, a albanska kompanija koja proizvodi biljni čaj u vrećicama traži distributere svojih proizvoda.

Među evropskim firmama čiji su oglasi najsvežiji su grčka ICT kompanija, koja planira da prijavi četiri H-2020 projekta, "klaud kompanija" iz Danske, nemačka Bavarian University Hospital....

Evropska mreža preduzetništva

Evropsku mrežu preduzetništva osnovala je 2008. godine Evropska komisija da bi se efikasno i efektivno iskoristio potencijal malih i srednjih preduzeća na jedinstvenom evropskom tržištu. Reč je o najvećoj evropskoj mreži za poslovnu podršku, a Nacionalna agencija za regionalni razvoj koordinira Mrežom u Srbiji i, zajedno s partnerima, učestvuje u realizaciji tih aktivnosti u okviru Programa za konkurentnost i inovacije EU (CIP).

Prvi korak u traženju evropskih partnera za naša mala i srednja preduzeća je da se obrate Evropskoj preduzetničkoj mreži Srbije pri Univerzitetu u Novom Sadu, a osnovne informacije mogu se naći i na njenom sajtu www.een-srbija.rs. Sledi popunjavanje formulara pa traženje partnera, a Mreža u Srbiji nudi pomoć u tom delu posla.

 

 

Najave događaja

II sednica Skupštine UPV

14. april 2014. godine - Ruma, restoran ''VULIN'', Vladimira Nazora 86d, 13 časova