Socijalno ekonomski savet APV (SES)

SES APV, 10. jul 2015.godine

    Održana 17. sednica Pokrajinskog socijalno – ekonomskog saveta

 

SNIMAK DELA SEDNICE


17 SES APV-1-smallNa sedamnaestoj sednici Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta održanoj 10. jula 2015. godine razmotren je materijal Privredne komore Vojvodine „Aktuelna privredna kretanja u Vojvodini u periodu januar – maj 2015. godine: Preuzmite u PDF formatu
Predsednik Privredne komore Vojvodine, Ratko Filipović je predstavio analitički pregled makroekonomskih pokazatelja za Republiku Srbiju i region AP Vojvodinu za 2014. godinu i prvih 5 meseci tekuće godine. U izlaganju je naglasio da je kroz analizu privrednih kretanja u okviru prvih pet meseci tekuće godine teško govoriti o jasno izraženim trendovima, zato što je baza za istraživanje i poređenje protekla godina, koju su obeležile katastrofalne poplave i koje su neminovno uticale na privredna kretanja. I pored toga, može se konstatovati da su negativni trendovi u industrijskoj proizvodnji zaustavljeni, da ukupna industrijska proizvodnja, a posebno prerađivačka industrija u AP Vojvodini, beleži rast. Stanje u poljoprivredi je znatno poboljšano, pa se očukuju dobri rezultati u ukupnoj primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.
Miroslav Vasin, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova je, u ime Pokrajinske vlade, izneo podatke i ocene o aktuelnim privrednim kretanjima u odnosu na podatke za prošlu godinu. Posebno je naglasio da AP Vojvodina i u prošloj i u prvih pet meseci ove godine iskazuje stabilnost u svom poslovanju, što je izuzetno značajno, imajući u vidu velike turbulencije u prošloj godini. To se odnosi na rast industrijske proizvodnje i izvoza, smanjenje uvoza, na pozitivne prognoze u poljoprivrednoj proizvodnji. U odnosu na prosečne zarade, Vojvodina je na drugom mestu, ali ispod republičkog proseka. Razlog za to je prosečna zarada u beogradskom regionu, koja toliko podiže republički prosek, da su svi ostali statistički regioni ispod proseka. Pri tome, u strukturi zaposlenih u beogradskom regionu je oko 66 posto u javnom sektoru, dok je u vojvođanskom regionu ovaj procenat iznosi oko 26. Takođe, informisao je prisutne o tome da su Pokrajinska vlada i Skupština AP Vojvodine zauzele negativan stav o gašenju Elektrovojvodine i pripajanju Elektrodistrubuciji Beograd, posebno sa stanovišta preusmeravanja poreza i socijalnih doprinosa i ocene da će brojni dosadašnji dobavljači, mala i srednja preduzeća sa teritorije Vojvodine, ostati bez posla, jer će javne nabavke dobijati samo velike kompanije. Prisutan je i problem prodaje i izdavanja u zakup zemljišta u Vojvodini strancima, kao i rešavanje statusa preduzeća u restrukturiranju, bez bilo kakvog učešća relevantnih institucija iz AP Vojvodine. Trenutno ozbiljan problem su i emigranti, zbog ćega će Pokrajinski štab za vanredne situacije predlagati i realizovati mere, u skladu sa ovlašćenjima i nadležnostima AP Vojvodine.
17 SES APV-2-smallU raspravi je ocenjeno da su sve analize Privredne komore, koje PSES redovno razmatra, dragocen izvor podataka za socijalne partnere, jer samo one sadrže sistematski obrađane ekonomske pokazatelje za Vojvodinu. Naglašeno je, takođe, da mere finansijske konsolidacije i štednje, bez rasta proizvodnje, ne mogu da dovedu do oporavka privrede. Neophodne su konkretne ekonomske mere kako bi privreda krenula putem oporavka, a samim tim kako bi se povećala zaposlenost i zarade. Zato je zaključeno da će Pokrajinski socijalno-ekonomski savet, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, u septembru organizovati dvodnevni skup – konferenciju na temu „Stanje u privredi AP Vojvodine – predlozi za oporavak“. Na skup će, uz socijalne partnere, članice PSES, biti pozvani predstavnici Privredne komore Vojvodine i drugih relevantnih institucija, predstavnici republičke Vlade, eminentni privrednici, naučnici i eksperti za ekonomska pitanja .
Istraživanje fiskalnih i parafiskalnih opterećenja malih i srednjih preduzeća, koje je sprovela Unija poslodavaca Srbije, prezentovao je Stanko Krstin, predsednik Unije poslodavaca Vojvodine. Studija je pokazala da na osnovu više od 150 zakonskih propisa postoji 499 fiskalnih i parafiskalnih zahvatanja u sektoru koji je obuhvaćen istraživanjem, da privrednici ne vide jasne veze između visine nameta i vrednosti izvršene usluge, da je prisutna nepredvidivost i netransparentnost sistema parafiskalnih zahvatanja u RS. Sve to utiče na značajan pad konkurentnosti Srbije, nizak nivo stranih direktnih investicija i povećanje sive ekonomije i zahteva suštinske reforme legislative koja uređuje ukupno opterećenje privrednih subjekata u Srbiji. Socijalni parneri su se pozitivno izjasnili o sprovedenom istraživanju, kao dobroj osnovi za utvrđivanje mera kojima bi se reformisao sistem fiskalnih, a posebno parafiskalnih zahvatanja od privrede.
Na sednici je izvršena zamena jednog člana PSES iz Pokrajinskog odbora UGS Nezavisnost za Vojvodinu i verifikovana je odluka Saveza samostalnih sindikata Vojvodine o članovima i zamenicima članova PSES iz ovog reprezentativnog sindikata.

17 SES APV-4-small

 

 PREUZETO SA www.pses.org.rs

 

 

Najave događaja