PRIVREDA TRAŽI HITNU PRIMENU MERA

08/04/2020
krediti.jpg

Poslodavci apeluju: “Do 15. maja ko živ, ko mrtav”

Za poslodavce je sredina maja, za kada je najavljen početak realizacije državne pomoći privredi, suviše daleko. Veliki broj firmi već je otpustio radnike i obustavio poslovanje. Drugima su prihodi značajno podbacili, a troškovi nastavili da idu. Zato je neophodno da već od 10. aprila krene isplata minimalca i da se što pre precizira način realizacije određenih mera, kaže za “Blic Biznis” Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije.

Do 15. maja ima još mnogo više od mesec dana, a do tada ko živ, a ko mrtav. Hoteli i ugostiteljstvo već su iscrpljeni i pred kolapsom. Mnoge firme će vrlo brzo doći u situaciju da neće biti sposobne da investiraju i uzimaju kredite, mnoge su već otpustile radnike. Ako se tome doda činjenica da nedelju dana nakon donošenja ekonomskih mera države još uvek nema detaljnih instrukcija o njihovoj primeni, strah od neizvesnosti dodatno je veći, stav je mnogih poslodavaca. U Hrvatskoj, je recimo, već počela isplata minimalnih zarada.

Nekoliko poslovnih udruženja već se obratilo Vladi Srbije sa predlozima i zahtevima da primena ekonomskih mera podrške počne što pre, kako bi ispunile svoj smisao i kako privrednici ne bi bili u još većim problemima. Unija poslodavaca Srbije bila je među prvima. U apelu Kriznom štabu resornom za privredu kao prvu stavku naveli su hitnost primene mera i ne samo to.

“Napominjemo da bi mere trebalo da budu jasno formulisane i nedvosmislene, da ne predviđaju komplikovane procedure i dokumentaciju koju nije moguće prikupiti u kratkom roku, da ne isključuju jedne druge, te da se hitno krene sa njihovom primenom, jer u suprotnom pomoć koju privreda očekuje neće imati efekta”, naveli su iz Unije poslodavaca.

Unija poslodavaca Srbije je predložila dodatne mere, među kojima su i odlaganje poreza na imovinu, uz kasniju naplatu na 24 mesečne rate bez kamata, i plaćanje PDV-a po naplaćenoj realizaciji, počev od 1. januara 2021. godine.

Predlažu i da se reprogram plaćanja poreza i doprinosa na zarade zaposlenih, počevši od isplata zarada za april 2020. godine, eventualno od dana donošenja Odluke o uvođenju vanrednog stanja, pa do donošenja odluke o ukidanju, odnosi na sve privredne subjekte, a njihovo plaćanje da bude odloženo za, kako je i predviđeno, od 1. januara 2021. godine na 24 mesečne rate.

Nezadovoljni su i predstavnici sektora. Mere koje je predstavila država za pomoć privredi nisu dovoljne za sektor ugostiteljstva i primenjive su svega 40 odsto, ocenio je direktor Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) Georgi Genov. Kako je dodao samo državna pomoć u isplati minimalne zarade od najmanje 6 meseci za zaposlene u hotelima i restoranima mogla da sačuva radna mesta.

I ekonomista Mlađen Kovačević smatra da bi sa primenom mera svakako trebalo krenuti što pre, ali da se mora voditi računa i kome sve ide državna podrška.

“Nezahvalno je prognozirati bilo šta u situaciji kada niko ne zna koliko će tačno trajati ova pandemija, a naša privreda je dosta povezana i zavisna od dešavanja u svetu, odnosno od drugih privreda, od uvoza komponenata ili rezervnih delova… Ova kriza će svakako smanjiti i priliv stranih investicija u Srbiju, ali ipak treba obratiti pažnju prilikom dodele sredstava, jer već imamo primere kompanija koje su dobile značajne subvencije za zapošljavanje, a na prvu naznaku krize su otpustile radnike”, napominje sagovornik “Blic Biznisa”.

Atanacković dodaje i da poslodavci imaju i druge muke.

“I dalje im nije jasno da li uopšte ne treba da isplaćuju plate do sredine maja, što nije logično, jer su radnici bili angažovani i tokom marta i očekuju svoje zarade. Naime, mere podrške obuhvataju i odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade, a s druge strane – zakon nalaže da se pre isplate plata najpre obračunavaju i uplaćuju porezi i doprinosi. Kada smo se obratili Ministarstvu finansija, dobili smo odgovor da se zakon mora poštovati”, pojašnjava Atanacković.

Vest preuzeta sa: https://www.blic.rs/biznis/privreda-i-finansije/privreda-trazi-hitnu-primenu-mera-poslodavci-apeluju-do-15-maja-ko-ziv-ko-mrtav/yws47jj?fbclid=IwAR0U1p0JJ0keCevSFuk9uh7MXTm8nZQTN6LOmBRbAGWDPEH4F3VuI1TbyXo

Copyright © 2020 Unija poslodavaca Vojvodine. Made by CNT