UPV predstavila nacionalni izveštaj – stanje u transportnim kompanijama za vreme i nakon covid krize

20/06/2023
NeNPIC-logo-1200x233.png

Dana 19. juna je u okviru EU projekta “New Normal”- Building Workers’ Post COVID19 Involvement and Consultation Capacity in Transport Undertakings” („Nova normalnost“ – izgradnja kapaciteta radnika za uključivanje i konsultacije posle COVID-19 u transportnim preduzećima“) održana on-line konferencija u kojoj je Unija poslodavaca Vojvodine, kao jedini partner iz Srbije – predstavio rezultate istraživanja u ovoj oblasti.

Istraživanje je sprovedeno tokom marta i aprila ove godine i obuhvatilo je poslodavce i zaposlene u transportnim kompanijama, predstavnike strukovnih udruženja iz oblasti transporta i predstavnike sindikata. Realizovano je anketiranje, intervjui i fokus grupa. Svi ovi alati dali su nam dragocene informacije o radu transportnih kompanija tokom i nakon COVID krize, saradnji poslodavaca i zaposlenih i informisanju radnika od strane rukovodstva firme o svim značajnim činjenicama koje su bile ključne za organizovanje rada tokom COVIDa.

Zaključeno je da je CORONA kriza, iako teška i u nekim momentima beznadežna za kompanije i zaposlene u transportnom sektoru, uticala na značajno čvršće povezivanje i saradnju radnika i poslodavaca u ovom sektoru. Mere države, iako u početku izuzetno rigorozne (prvo zabrana, pa zatim ograničenja linijskog prevoza), ispoštovane su, ali i ubrzo ublažene, a značajna je bila i finansijska pomoć. Promet robe nije pretrpeo značajnije gubitke, ali zato prevoz putnika još uvek nije vraćen na period pre CORONA krize.

Značajan napredak digitalizacije i stavljanje naglaska na edukaciju zaposlenih doživelo je procvat i ogroman skok u postcovid periodu. Uz usmerenost radnika i poslodavaca jednih na druge i unapređenje njihove saradnje – ovo je jedan od pozitivnih efekata COVID krize u transportnom sektoru.

Od izuzetnog je značaja dijalog sproveden kroz aktivnosti ovog projekta jer su učesnici  i socijalni partneri usaglasili zajedničke potrebe i način daljeg zastupanja ovih interesa kroz organizaciju poslodavaca i organizaciju radnika (inicijative za izmenu zakona važnih za funkcionisanje i unapređenje stanja u drumskom transportu, rešavanje stalnog problema sive ekonomije i nelojalne konkurencije i zadržavanje kadrova u zemlji).

Nacionalni ekspert na ovom projektu je Mirko Vučinić, dirketor poslovnog udruženja „Panontransport“ iz Novog Sada. Nosilac projekta je Autonomna federacija transportnih sindikata FAST iz Italije, a partneri su iz Poljske, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Litvanije, Španije i Srbije (udruženja poslodavaca i sindikati).

Projekat finansira Generalni direktorat Evropske komisije za međunarodna partnerstva. Započeo je 1. avgusta 2022. godine i trajaće do 31. januara 2024. godine.

 

Copyright © 2020 Unija poslodavaca Vojvodine. Made by CNT