Uspešno realizovan još jedan evropski projekat

29/01/2024

Ovog meseca Unija poslodavaca Vojvodine završava još jedan EU projekat na kojem je naša organizacija jedan od partnera – “Nova normalnost – Jačanje učešća i konsultovanja radnika nakon KOVID-19 krize u transportnim preduzećima (NeNPIC)“

 

Nosilac projekta je  Autonomna federacija transportnih sindikata FAST iz Italije, a partneri su poslodavačke i sindikalne organizacije iz Poljske, Litvanije, Španije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Srbije. Projekat je finansirao Generalni direktorat Evropske komisije za međunarodna partnerstva.

 

Osnovni cilj projekta bio je okupiti sindikate, organizacije poslodavaca i stručnjake kako bi se sagledalo učešće zaposlenih u smanjenju i prevazilaženju negativnog uticaja mera KOVID-19 na poslodavce i radnike u transportnom sektoru. Tokom rada na projektu tražili smo efikasna rešenja koja odražavaju potrebe radnika i poslodavaca u transportnom sektoru uzimajući u obzir specifičnosti svake zemlje učesnice. Pored toga, uspostavljena je međunarodna mreža za podršku pravilnom funkcionisanju prava radnika na informacije, konsultacije i učešće i promovisanje uspešne prakse kriznog menadžmenta koje mogu biti korisne u budućnosti.

 

Povodom završetka Projekta dana 17. januara održan je Nacionalni sastanak za Srbiju, na kojem su predstavljene osnovne informacije o projektu, faze i najznačajniji rezultati i zaključci Nacionalnog izveštaja LINK , kao i Uporedni izveštaj o istraživanjima zemalja učesnica Projekta LINK . Posebno je predstavljen Vodič za efikasno radničko učešće u donošenju odluka u okviru kompanija uz pomoć jačanja učešća i konsultovanja radnika nakon COVID 19 u kompanijama koje posluju u sektoru transporta LINK . Ova prezentacija naišla je na izuzetnu pažnju učesnika Nacionalnog sastanka, uz zaključak da Vodič i njegova prezentacija mogu biti odlična uputstva kroz koja će se informisanje i participacija radnika implementirati u preduzećima. Predloženo je i da se Vodič predstavi na sednicama socijalno-ekonomskih saveta na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou.

 

Ovaj projekat, kao i nekoliko prethodnih na kojima je Unija poslodavaca Vojvodine učestovovala sa poslodavačkim i sindikalnim organizacijama iz Evrope, kao glavnu temu imaju informisanje i participaciju radnika u upravljanju kompanijama. Unapređenje procesa participacije radnika u konkretnom preduzeću može doprineti poboljšanju radne atmosfere, povećanju produktivnosti i stvaranju osećaja pripadnosti zaposlenih. Takođe, važno je omogućiti zaposlenima da učestvuju u procesu donošenja odluka koje ih direktno pogađaju, kroz implementaciju sistema kao što su odbori u kojima će zaposleni imati svog predstavnika i na kojima zaposleni mogu izneti svoje mišljenje.

Copyright © 2020 Unija poslodavaca Vojvodine. Made by CNT